Wijs een ander op de pagina   Contactgegevens SORAG-Akademie   Contactgegevens SORAG-Akademie   SORAG-Akademie op Twitter   SORAG-Akademie op Facebook

 

 


Je docent: Irena Vader
Omschrijving Inhoudsopgave Details Proefles Inschrijven

Studieduur:
12 maanden

Lesgeld:
1 x € 660,00 ineens
of
12 x € 60,00 per maand

Nu met 45.00% Korting
t/m 29-10-2017

1 x € 363,00 ineens
of
12 x € 33,00 per maand
  • Geen inschrijfkosten
  • Gratis studieverklaring
  • Gratis huiswerkcorrectie

Veel mensen weten niet precies wat nu gezond en wat ongezond is in het voedingspakket. Dat is niet zo verwonderlijk, want uit het grote aanbod voorverwerkte en voorverpakte levensmiddelen is het bijna onmogelijk om nog een verantwoorde keuze te maken. Toch blijkt in de praktijk gezond eten niet zo moeilijk te zijn, mits je over de nodige kennis van voeding beschikt.
 

De cursus Voedingskunde is niet alleen samengesteld voor mensen die geïnteresseerd zijn in een gezonde manier van voeden, maar ook voor personen die in de gezondheidszorg, in instellingskeukens of als diëtist werkzaam zijn. Tevens kan deze thuisstudie een aanvulling vormen op je kennis wanneer je als therapeut werkzaam bent.


In de cursus Voedingskunde wordt onder andere uitgebreid aandacht besteed aan de waarde van de verschillende voedingsmiddelen, vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Verder komen aan de orde de diverse stromingen in de voedingswereld en de verschillende voedingstheorieën, zoals van Bircher-Benner, Mayr en Nolfi, waarbij gezonde voeding voor peuters, kleuters en grotere kinderen niet vergeten wordt. Uitgebreid wordt ingegaan op de gevolgen van een slecht voedingspatroon en hoe deze ongemakken behandeld en vermeden kunnen worden. De lesstof wordt aangevuld met een overzicht van diverse diëten die bij bepaalde aandoeningen gevolgd kunnen worden.
 

Hoeveel vitamine A bevatten wortelen en komt in een aardappel eigenlijk wel vitamine C voor? Wat is het verschil tussen rechts- en linksdraaiende melkzuren in yoghurt? Ook op deze vragen krijg je in deze opleiding een overzichtelijk antwoord. Tevens wordt er antwoord gegeven op vragen over de schadelijkheid van het toevoegen van kleur-, smaak-, conserveermiddelen en andere stoffen aan onze voeding, iets dat nogal eens de oorzaak blijkt te zijn van allergische klachten of gedragsstoornissen bij kinderen. In het laatste lespakket is een uitgebreide index opgenomen, waarmee je elk onderwerp zonder enige moeite in het lesmateriaal op kunt zoeken. Op die manier vormt het lesmateriaal na het voltooien van deze opleiding een nuttig naslagwerk. Deze opleiding is een aangepaste en bijgewerkte versie van de Basiscursus Voeding en Gezondheid.

 

Meer informatie over deze cursus of een studieadvies? Klik hier >>>

 

DEZE ONDERWERPEN KOMEN AAN BOD

Het verband tussen gezondheid en gezonde voeding, alternatieve voedingsleer, de geschiedenis van moderne voeding, culturele aspecten van voeding, voedsel en godsdienst, vegetarisme, orthomoleculaire voeding, reformvoeding, macrobiotiek en andere voedingssystemen, gezondheidsdiëten, diëten bij ziekte, zuren en basen, eiwitten, zuivel, vlees, vetten, cholesterol, vitaminen en mineralen, koolhydraten en andere suikers, granen en broodproducten, invloed van geneesmiddelen op de voeding, uitgebreide productinformatie, voeding tijdens de zwangerschap, baby- en kindervoeding, voedselallergie, toegevoegde stoffen in voeding, overgewicht, vermageringsdiëten, vasten, voeding en sport, de internationale keuken, geconserveerde voeding en sappen. De laatste les bevat een uitgebreid register.

 


Deze cursus vormt een onderdeel van de opleiding tot:

Opleiding Gezondheid specialist
Opleiding Kruiden- en Voeding specialist
Studieduur:
12 maanden

Lesgeld:
1 x € 660,00 ineens
of
12 x € 60,00 per maand

Nu met 45.00% Korting
t/m 29-10-2017

1 x € 363,00 ineens
of
12 x € 33,00 per maand
  • Geen inschrijfkosten
  • Gratis studieverklaring
  • Gratis huiswerkcorrectie

Inhoudsopgave

In de opleiding Voedingskunde hbo worden de volgende onderwerpen behandeld:

 

Les 1-A

 

Inleiding

Toch is er wel iets veranderd

Er is meer bekend over voeding

Voeding als geneesmiddel

Wat is gezonde voeding?

Waar trek je de grens?

Er blijven vragen

Globale uitgangspunten

Bijzondere aandachtspunten

Natuurvoeding en reguliere wetenschap

Gezond verstand?

De alternatieven

Wetenschappelijke belangstelling selectief

Een kwestie van sponsoring

Het zekere voor het onzekere

Voedingscentrum

De voedingspiramide

Andere discussiepunten

Koolhydraten

Eiwitten

Vetten

Vitaminen, mineralen en sporenelementen

Chemische toevoegingen

Voedselallergie

Voeding voor kinderen en aanstaande moeders

Voeding en veroudering

Voeding en sport

Afslanken en vasten

Geneesmiddelen en voeding

 

Verschillende ‘scholen’

De ecologische beweging

Skal

EKO-keurmerk

Vegetarisme en veganisme

De reformbeweging

Antroposofie/biologisch-dynamisch

Macrobiotiek

Mazdaznan

Voedingssystemen

Orthomoleculaire voeding

 

Les 1-B

 

Productinformatie

De natuurvoedingswinkel: het assortiment

Graanproducten

Peulvruchten

Koffie en thee

Koffiesurrogaat

Kruidenthee

Vruchtensap

Brooddrank

Sojadranken

Wijn en bier

Zoetmiddelen

Honing

Ahornsiroop

Agavesiroop

Kruiden en zout

Miso, tahin, tamari en andere smaakmakers

Arrowroot

Broodbeleg

Koek en snoep

Azijn en olie

Margarine en braadboter

Zuivelproducten

Snacks en vleesvervangers

Een basisassortiment samenstellen

 

Voeding en maatschappij

Wat de boer niet kent

Twist aan tafel

Goethe: ‘Je bent wat je eet’

Rituelen en magie

Heilige dieren

Varkensvereerders

Taboes en stokpaardjes

Instinct of invloed van de maatschappij?

Conformisme

Jongeren van de ‘tweede generatie’

Reggaemuziek

Kiezen voor bepaalde voeding

Het gaat om een leerproces

Een simpel wereldbeeld lijkt aantrekkelijk

De theorie van Yudkin

De culinaire driehoek van Lévi-Strauss

Brood en beschaving

Conclusie

 

Les 2-A

 

Zuren en basen

Inleiding

Organische en anorganische stoffen

Zuren, basen en zouten

Stikstofkringloop

De zuurgraad van een vloeistof

Eiwitten en vetten bevatten veel zuren

Voeding is gauw te zuur

Zuur + base = zout

Wat doet een zuuroverschot?

De theorie van Ragnar Berg

Het lichaam vraagt steeds meer eiwit

Urinezuur en niersteen

Zwavel en fosfor

Je proeft het niet

Rabarber en oxaalzuur

Welke voedingsmiddelen zijn basisch?

Zuivel

Zuur- en basenvormende stoffen

 

Eiwitten

Eiwitten bestaan uit aminozuren

Een eiwit wordt eerst ontrafeld

Ontstaan van andere eiwitten

De aminozuren

Peptiden

Essentiële aminozuren

Volwaardig en onvolwaardig

De beperkende factor

Essentiële aminozuren vormen sleutel

Wel volwaardig eiwit, toch geen volwaardige voeding

De stikstofbalans

De biologische waarde

De praktijk is eenvoudig

Eiwitrijke, plantaardige voeding

Geen vlees en vis kan heel goed

Veganisten: even oppassen

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Eiwittabel voedingsmiddelen

Rudolf Steiner

We raken elke dag eiwit kwijt

Eiwitgebrek

Enzymen

Aminozuren als geneesmiddel

Leefwijze en milieu

Phenylketonurie

Herpes

Methionine

Phenylalanine

Tryptofaan

 

Productinformatie

Hoe gezond is zuivel

Gifstoffen

Te vet

Melk als eiwit- en kalkleverancier

Yoghurt in soorten

Kefir of yoghurtplant

Scharrelvlees van varkens

Scharrelvlees van runderen

Scharrelvlees van kalveren

Scharrelvlees van kippen

Sojamelk

 

Les 2-B

 

Voeding en maatschappij

Eten begint met honger

Adrenaline

De bloedsuikerspiegel

Meer trek in dit of juist dat

De voorkeur voor zoet

Lekker zout

Te zuur is niet lekker

Weten we instinctmatig wat slecht is?

De aardappel was niet meteen populair

Melk niet goed voor elk

We kiezen wat we kennen

Nieuwe trends

Wat eet de gemiddelde Nederlander?

Andere voedingspatronen in Nederland

Alternatief: hoe werd en wordt er naar gekeken?

Hoop, vrees en bijgeloof

De ommekeer

De onmondigheid van de patiënt

De ‘nieuwe vegetariërs’

Vegetariërs door de eeuwen heen

Het oude India

De Pythagoreeërs

Orfeus contra Bacchus

Seneca

Leonardo da Vinci

Het Vegetarisch Genootschap

Vegetarisme en emancipatie

Frankrijk

Duitsland

De Verenigde Staten

Nederlandse Vegetariërsbond

Lacto- en ovo-vegetariërs, veganisten

Samenvatting

 

Les 3-A

 

Vetten

Veel mensen eten te vet

Lekker en voedzaam

Waartoe doet lichaamsvet?

Essentiële vetzuren

Gebrek aan essentiële vetzuren

De samenstelling van vetten

De chemische structuur van een vetzuur

Dierlijke en plantaardige vetzuren

Verzadigd en onverzadigd

Een onverzadigd vetzuur wil verzadigd worden

Één handje vrij

Vast en vloeibaar

Het harden van plantaardig vet

Halvarines en dieetmargarines

Zware maaltijd? Diep ademhalen!

Olie niet vaak te verhitten

Linol/lecithine/cholesterol

Cis- en translinolzuur

Plantensterolen

Atherosclerose (aderverkalking)

Plantaardige olie

Vitamine E

Vet uit koffiebonen verhoogt cholesterolgehalte

Het persen van olie

Gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren

Gebruik in de keuken

Slaolie

Warm persen

Koud gewonnen

Cosmetica

Pas op bij het frituren

Let bij frituren op het volgende

Niet te heet!

 

Productinformatie

Margarine

Alternatieve margarine

Bak- en braadproducten

Vet in kaas

Namaakkaas

Boerenkaas en fabriekskaas

Vegetarische kaas

Toevoegingen aan kaas

Eieren en vet

Mayonaise, fritessaus en slasaus

 

Les 3-B

 

Voeding en maatschappij

Max Bircher Benner

Vlees bevat te weinig zonne-energie

Vuistregels Bircher Benner

Voorbeeld van het Bircher Benner-dieet

Mayr

Hauser

Waerland

Voorbeeld van het Waerland-dieet

Nolfi

Voorbeeld van het Nolfi-dieet

Hay

Jarvis

Voorbeeld van het Jarvis-dieet

Evers

Voorbeeld van het Evers-dieet

Budwig

Voorbeeld van het Budwig-dieet

Wigmore

Moerman

Twee polen

Speciale producten

De reformbeweging

Eden

Geitenwollen sokken

Neuform

Nazi-Duitsland

Mazdaznan

Spiritueel genezen

Mazdaznan-voeding

Mazdaznan-menu’s

 

Les 4-A

 

Koolhydraten

Inleiding

Enkelvoudige suikers (monosachariden)

Tweevoudige suikers (disachariden)

Meervoudige suikers (polysachariden)

Voedingsvezel

Darmaandoeningen

Voedingsvezels en mineralen

Hoeveel vezels hebben we nodig?

Een tekort aan koolhydraten

Vitamine B1

De zuurgraad van de darmen

De bloedsuikerspiegel

Suikerverslaving

Suikerhormonen

Suikerziekte

Hypoglykemie

Suiker en tandbederf

Fluor

Granen en peulvruchten leveren koolhydraten

Graansoorten

Tarwe

Rijst

Andere graansoorten

Peulvruchten

Zachte en harde peulen

Soja

Groenbemesting

Nadelen van peulvruchten

 

Les 4-B

 

Productinformatie

Graanproducten

Meel en bloem

Lemairemeel

Griesmeel

Grutten

Vlokken

Couscous

Bruine rijst en zilvervliesrijst

Parboiled/converted rice

Deegwaren/pasta’s

Droge en verse pasta’s

Brood

Volkorenbrood

Broodverbeteraars

Rijsmiddelen: zuurdesem en gist

Bakkersgist en biergist

Wat is beter: zuurdesem of gist?

Bakferment

Bakpoeder

Gluten

Gejodeerd brood

Zemelen en kiemen als product

Knekelpoeder

Seitan

Granenkoffie

Peulvruchtproducten

Spliterwten

Adukibonen

Katjang idjoe

Bewerkingen van soja

Graan verovert de wereld

Wat de boer wel eet

Suiker

 

Voedsel en religie

De joodse keuken

De islamitische keuken

Boeddha

Het laatste avondmaal

Vissen en broden

 

Les 5-A

 

Vitaminen

De naamgeving

In vet of in water oplosbaar

Mineralen en sporenelementen

Diverse vitaminen en hun eigenschappen

Vitamine A (retinol)

Vitamine B-complex

Thiamine (vitamine B1)

Riboflavine (vitamine B2)

Nicotinezuur (vitamine B3, vitamine PP)

Pantotheenzuur (vitamine B5)

Pangaamzuur (vitamine B15)

Choline

Pyridoxine (vitamine B6)

Foliumzuur (vitamine B11)

Cobalamine (vitamine B12)

Biotine

Inositol

PABA (para-aminobenzoëzuur)

Vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine D (calciferol)

Vitamine E (tocoferol)

Vitamine K (fylochinon)

 

Schema vitaminen

Vitamine A of retinol

Provitamine A of caroteen

Vitamine B1 of thiamine

Vitamine B2 of riboflavine

Vitamine B3 of niacine, nicotinezuur

Vitamine B5 of pantotheenzuur

Vitamine B6 of pyridoxine

Foliumzuur

Vitamine B12 of cobalamine

Vitamine B13 of orootzuur

Vitamine B15 of pangaamzuur

Vitamine B17 of laetrile

Choline en inositol

Vitamine H of biotine

Vitamine C of ascorbinezuur

Vitamine P of citrus bioflavonoïden, rutine, hesperidine

Vitamine D of calciferol

Vitamine E of tocoferol

Bron van vitaminen

Antioxidanten

Vitamineaanvullingen

Vitaminepreparaten in soorten

 

Productinformatie

Aardappel

Aardbei

Abrikoos

Amandel(olie)

Ananas

Andijvie

Appel

Appelazijn

Banaan

Biet (rode)

Bloemkool

Boekweit

Boerenkool

Bonen

Brandnetel

Brood (volkoren)

Cashew- of Bombaynoten

Champignons

Citroen

Doperwt

Druif

Ei

Erwt, gedroogde

Gerst

Grapefruit of pompelmoes

Haver

Hazelnoot

Honing

Kaas

Kapucijner

Karnemelk

Kers

Kikkererwt

Knoflook

Knolselderij

Koffie

Kokos

Komkommer

Kool (groene, rode, witte)

Koolraap en koolrabi

Krent

Kwark (magere)

Maïs

Mandarijn

Meloen

Mierikswortel

Mosterd

Olijf (olie)

 

Les 5-B

 

Voeding en maatschappij

Macrobiotiek

Georges Ohsawa

Lima

Michio Kushi

De leer

Yin en Yang in de praktijk

De voedingsmiddelen

Biologische rechtvaardigheid

Mineralen

Kleur

Basisregel

Zout

Macrobiotiek in de praktijk

De Diamond-methode

Geen ontbijt

Liefst één tegelijk

Fruit apart

Veel plantaardig voedsel

Geen overgewicht

Orthomoleculaire voeding

Volwaardige voeding is niet genoeg

Basisvoeding

Orthomoleculaire preparaten

Double blind, placebo controlled experiments

 

Vuistregels voor een gezonde salade

 

Les 6-A

 

Mineralen en sporenelementen

Het samenspel tussen vitaminen en mineralen

Natuurvoeding en vitaminen

Hoeveel heeft men dagelijks nodig?

Natrium (Na), kalium (K) en chloor (Cl)

Een tekort aan natrium

Een tekort aan kalium

Kalium (K), magnesium (Mg), calcium (Ca) en B

Calcium (Ca), fosfor (P) en vitamine D

Botontkalking

Fosfor (P)

IJzer (Fe)

Tweewaardig en driewaardig ijzer

Jodium (I)

Fluor (F)

Chroom (Cr)

Broom (Br)

Selenium (Se)

Koper (Cu)

Mangaan (Mn)

Zink (Zn)

Molybdeen (Mo)

Kobalt (Co)

Zware metalen en schadelijke spoorelementen

 

Schema mineralen en spoorelementen

Calcium (Ca)

Chloor (Cl)

Chroom (Cr)

Kobalt (Co)

Koper (Cu)

Fluor (F)

Jodium (I)

IJzer (Fe)

Magnesium (Mg)

Mangaan (Mn)

Fosfor (P)

Kalium(K) en natrium (Na)

Selenium (Se)

Zwavel (S)

Zink (Zn)

De afbrekende werking van geneesmiddelen

Hoe merk je dat je een tekort hebt?

 

Les 6-B

 

Productinformatie

Paardenbloem

Paprika

Pastinaak

Peen (wortel)

Peer

Perzik

Pinda

Pompoen

Postelein

Prei

Pruim

Raapsteel en meiknol

Rabarber

Radijs en rammenas

Rozenbottel

Rozijn

Rijst

Selderij

Bleekselderij

Sesamzaad (tahin)

Sinaasappel

Sjalot

Sla (kropsla)

IJsbergsla

Snijbiet

Sojaboon

Sperzieboon

Spinazie

Spruitjes

Tahoe (tofu)

Tarwe

Taugé

Thee

Tomaat

Tuinboon

Ui

Veldsla

Walnoot

Waterkers

Witlof

Yoghurt

Zeewier of kelp

Zonnebloem (olie)

Zuring

Zuurkool

 

Voeding en maatschappij

De middeleeuwen

Een eentonig menu

Voeding en gezondheid

Geneeskunde in de middeleeuwen

De keuken van de armen

Renaissance

De renaissance-keuken: meer verfijnd

Italië geeft de toon aan

Nouvelle cuisine

De ‘Nouvelle cuisine’ en de beeldende kunst

De burgerlijke keuken

De negentiende en twintigste eeuw

De fusion keuken

 

Les 7-A

 

Voeding voor kind en aanstaande moeder

Kindervoeding

Je wilt je kind het beste geven

Vleesloze voeding voor kinderen

Onderzoeken

Oor-, neus- en keelklachten door suiker

De aanstaande moeder

Geen enkel geneesmiddel is veilig

Borst- of flesvoeding

Moedermelk blijft het beste

De kwaliteit van babyvoeding

Bijvoeding

Wennen aan een nieuwe smaak

Kinderbiscuit

Groente

Potjesgroente

Nitraten

Geen zout, geen suiker

Granen

Brood en muesli

Vetten

Eiwitten

Peulvruchten

Rauwkost

Kruiden

Dranken

Vitaminen en mineralen

IJzer en kalk

Fluor

Moeilijke eters

Pas op met tussendoortjes

Andere redenen

‘Dat lust ik niet’

Trucjes

Tips

 

Les 7-B

 

Productinformatie

Biologisch kindermeel

Potjesvoeding (biologisch)

 

Voedselallergie

Voedselallergie bij kinderen

Koemelkallergie

Glutenallergie

Het hyperactieve kind

Het Feingold-dieet

Een complex probleem

Een dagboek

Homeopathische middelen

 

Voeden en opvoeden

Voorkeur en afkeer

Het kinderkamersyndroom

De wil ‘breken’

De natuur als opvoeder

Eten: een beloning of een straf?

Televisiereclame

Tieners

 

Les 8-A

 

Overgewicht, lichaamsbeweging en sport

Inleiding

Overgewicht

De quetelet-index/BMI

De huidplooimeter

Een vrouwenprobleem

Arm en rijk

Medische problemen

Het ontstaan van overgewicht

De voeding

Calorieën

Psychologische oorzaken

Stress

Eten als surrogaat voor liefde

Erfelijkheid en milieu

Een zuinige motor

Een tekort aan mineralen en spoorelementen

Insuline en zink

Het ontstaan van een zinktekort

Insulineresistentie

Insuline en het hongergevoel

De appestaat

Serotonine

Samenvatting

Extra zink helpt niet

 

Vermageringsdiëten

Crashdiets

Fancy diets

Preparaten

Het Atkinsdieet

Het jojo-effect

 

Recepten en menu’s

 

Les 8-B

 

Voeding en sport

Een goed sportdieet

Diverse takken van sport

Eiwit

Koolhydraten

Brandstoffen

Energiesystemen

Sportdrank

Voeding met voedingssupplementen

Aanloopfase en opbouwfase

Conditie

Overbelasting

Samenvatting

 

Vasten

Streng en licht vasten

Makkelijker dan het lijkt

Klachten in het begin

We zijn erop gebouwd

Vasten met ahornstroop

De rode draad

Vastendieet

Afbouwdagen

De vastendagen

Opbouwdagen

 

Les 9-A

 

De internationale keuken

Wat van ver komt, is lekker

Veel aandacht voor groenten

Roerbakken, stoven en smoren

Het gebruik van scherpe kruiden

Kruiden en specerijen

Inheemse kruiden

Specerijenoorlog

Maak je eigen kruidenmix

De werking van kruiden

Onze voorouders wisten het ’t beste

Etherische oliën

Kleurstoffen

Deegwaren

De Italiaanse pasta

Deegwaren uit het Verre Oosten

Eenvoud en verfijning

Een klein overzicht

De Chinese keuken

De Indonesische keuken

De Antilliaanse en Surinaamse keuken

De Marokkaanse keuken

De Indiase keuken

 

Vlees en vis

‘Alternatief’ vlees

BD-vlees

EKO-vlees

Scharrelvlees

Bacteriën

Vis

 

Les 9-B

 

Productinformatie

Inleiding

Groente en fruit

Aardpeer, jeruzalemartisjok of topinamboer

Aubergine

Avocado

Bakbananen

Bindsla of Romeinse sla

Bitterblad

Amsoi

Kardoen of Spaanse artisjok

Klaroen

Kankong of waterspinazie

Basella

Cactusvijg of woestijnvijg

Carambole of sterrenvrucht

Chinese kool

Courgette

Kiwi of Chinese kruisbes

Kousenband

Limoenen

Lychee of Chinese pruim

Mango

Watermeloen of suikermeloen

Papaja

Paprika

Peruaanse paprika

Chilipeper of cayennepeper

Passievrucht

Pompoenen en courgettes

Rettich

Pastinaak

Meiknolletjes en meiraapjes

Sukade

Venkelknol

Zoete aardappel

Yamwortels, maniokwortels en cassavewortels

 

Kruiden en specerijen

Asem of tamarinde

Citroengras of sereh

Salamblaadjes of daon salam

Gember of djahe

Kaneel of cinnamon

Kardemom

Kemirinoten

Kentjoer

Temoe koentji

Komijn of djinten

Koriander of ketoembar

Kruidnagel

Kurkuma of koenjit

Laos

Laurier

Nootmuskaat

Foelie

Peper

Pimentkorrels of Jamaica peper

Saffraan

Sambal oelek

Sambal trassi

Santen

Sesam

Vanille

Zoethout

 

Les 10-A

 

Conserveren

Inleiding

Waarom conserveren?

Conserveren vroeger en nu

Voedselbederf

Fermentatie

Gecontroleerde fermentatie

Drogen en roken

Vriesdrogen

Inzouten en konfijten

Wecken

Pasteuriseren

Steriliseren

Koelen en vriezen

Wat gebeurt er bij koelen?

Conserveermiddelen

Gasverpakken

Doorstralen

Conserveren om te ontsmetten

Waarvoor kiezen we?

De kans op besmetting

Ziektekiemen en het milieu

Kant-en-klaarmaaltijden

De magnetronoven

 

Zelf conserveren

Jam maken

Zelf zuurkool maken

Drogen of bewaren

 

Productinformatie

Dranken

Veranderde drinkgewoonten

De nieuwe waterdranken

Koffie

Cafeïne is slecht voor kinderen

Cafeïnevrije koffie

Namaakkoffie

Thee

Looistoffen

Kruidenthee

Frisdranken

Mineraalwater en bronwater

Meestal goede kwaliteit

Waterfilters

Vruchtensappen

Biologisch vruchtensap en groentesap

Pakken

Limonades en tweedranken

Het alcoholprobleem

Alcohol en natuurvoeding

Alcohol breekt vitaminen af

Alcoholgisting

Biergisting

Reinculturen

Wijn

Biologische wijn

Het verschil bij wijnen

Bier

Boven- en ondergisting

Hop

De productie van niet-biologisch bier

Een lichtzure volksdrank

Traditioneel bier

Biologisch bier

 

Les 10-B

 

Etikettering

Handige trucs

Fantasienamen

Voorbeelden

Ingrediëntenlijst

Veel vitaminen en mineralen…

Hulpstoffen

De maximaal toegestane hoeveelheid (ADI)

E-nummers

Wat zegt zo’n EU-regeling?

De Warenwet

De Landbouwkwaliteitswet

Productschappen

De Warenwet en alternatieve producten

De Codex Alimentarius

Alternatieve producten en commercie

 

Les 11-A

 

Voedselallergie, geneesmiddelen en diëten

Voedselallergie

Wat al eerder werd besproken

Wat allergie precies is

Verstoorde afweerreactie

Het ontstaan van allergie

De gevolgen van allergie

Specifieke symptomen van allergie

Allergenen top

Allergietests

Het eliminatiedieet

Eliminatiedieet toepassen

Provocatiedieet

Ingewikkelde vormen van voedselallergie

Histamine-overgevoeligheid

Tyramine-overgevoeligheid

Serotonine-overgevoeligheid

Salicyl-overgevoeligheid

Overgevoeligheid voor specerijen en kruiden

Vitaminen en mineralen

Vitamine A

Vitamine B2

Vitamine B6

Vitamine B12

Pantotheenzuur

Foliumzuur

Vitamine E

Calcium

Magnesium

IJzer

Zink

Selenium

Allergie leren hanteren

Een dagboek bijhouden

Eroverheen groeien

Maskeren

Het blijft een moeilijk probleem

Alcoholintolerantie

Voeding en alcoholintolerantie

 

Additieven en schadelijke werking

De E-nummers en hun invloed

 

Les 11-B

 

De invloed van geneesmiddelen

Geneesmiddelen die de vitamine- en mineralenopname belemmeren

Geneesmiddelen die de werken van vitaminen en mineralen blokkeren

Geneesmiddelen die de uitscheiding van vitaminen en mineralen verhogen

Meervoudige beïnvloeding

 

Homeopathie en voeding

Interactie homeopathie en voeding

 

Ziekte en dieet

 

Dieet bij huidaandoeningen

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij hart- en vaatziekten

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij gewrichtsaandoeningen

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij zenuwaandoeningen

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij stress

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Les 12-A

 

Ouder worden en voeding

Ouderdomsverschijnselen

Ziekten bij ouderen

De voedingstoestand van oudere mensen

Hebben oudere mensen andere voedingsbehoeften?

Gedenatureerd voedsel: het sluipende kwaad

Schade op de lange duur

Ouderdomssuikerziekte

De ‘sacharineziekten’

Suiker en zout

Gestoorde opname van voedingsstoffen

Dementie

Dementie als stofwisselingsziekte

Dementie ten gevolge van vochtverlies

Vormverandering van de hersenen

Falen van het immuunsysteem

Auto-immuunziekten bij ouderen

Veelvoorkomende tekorten en hun mogelijke effecten op de lange duur

Is slijtage onvermijdelijk?

De orthomoleculaire benadering

De Moerman-methode

Interacties tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen

Biogene aminen

Hormomen

 

Voeding en maatschappij

Antroposofie

De leer

Denken, willen en voelen

Het vierledig mensbeeld

Ritme

Landbouw

 

Ziekte en voeding

 

Les 12-B

 

Ziekte en dieet (2)

 

Dieet bij diarree

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij darmverstopping

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij leverklachten

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij alvleesklieraandoeningen

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij slecht werkende endocriene klieren

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet voor de urinewegen

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij candida-infectie

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Dieet bij kanker

Granen en deegwaren

Aardappelen, groenten en fruit

Zuivel en vlees

Oliën en vetten

Dranken

Diversen

 

Inhoudsopgave

 

Studieduur:
12 maanden

Lesgeld:
1 x € 660,00 ineens
of
12 x € 60,00 per maand

Nu met 45.00% Korting
t/m 29-10-2017

1 x € 363,00 ineens
of
12 x € 33,00 per maand
  • Geen inschrijfkosten
  • Gratis studieverklaring
  • Gratis huiswerkcorrectie
STUDIEDUUR
12 maanden

OMVANG
710 pagina's met inhoudsregister
HUISWERK
inzenden per post of digitaal via internet
STUDIEBELASTING
bij 1 les per maand 4-5 uur per week

NIVEAU
hbo-niveau
CURSUSAANVANG
je kunt op elk gewenst moment met de cursus starten
VOOROPLEIDING
geen specifieke vooropleiding nodig
STUDIEMATERIAAL
het lespakket bevat een fraai opbergsysteem en is inclusief alle benodigde studiematerialen en/of boeken
STUDIEVERKLARING
wordt kosteloos verstrekt na inzending van het huiswerk
EXAMEN
kan desgewenst worden afgelegd

ERKENNING
geaccrediteerd, erkend en aangeraden door de Stichting GezondZorg, KTNO, BATC en VBAG

LESGELD
1 x € 660,00 ineens
12 x € 60,00 per maand

Nu met 45.00% Korting
t/m 29-10-2017

1 x € 363,00 ineens
12 x € 33,00 per maand

  • Geen inschrijfkosten
  • Gratis studieverklaring
  • Gratis huiswerkcorrectie

PROEFLES BEKIJKEN

Van de meeste cursussen kun je een proefles bekijken, zodat je vooraf beter een keuze kunt maken.
Je kunt kiezen tussen een gratis proefles die je via internet op je computer kunt downloaden of de toezending van een gedrukte les waarvoor we je wel kosten in rekening moeten brengen.

Om een proefles te kunnen lezen dient je computer het programma Acrobat Reader te bevatten. Is dat niet het geval, dan kun je dit programma binnen enkele minuten gratis downloaden.

Download Acrobat Reader


Proefles Downloaden:
Voedingskunde hbo.pdf

Wijs een ander op deze proefles