Orthomoleculaire Voedingsleer hbo
Omschrijving
De orthomoleculaire voedingsleer zorgt ervoor dat het lichaam de benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden krijgt, zodat het optimaal kan functioneren. De orthomoleculaire voedingsleer is de studie naar de werking van de voedingsstoffen in ons lichaam om een optimale gezondheid in stand te houden. Ze houdt rekening met de veranderde leefomstandigheden van de mens van tegenwoordig, de verslechterende voedingsgewoonten en de verminderde kwaliteit van de voeding door milieuvervuiling en diverse bewerkingsprocessen.
De orthomoleculaire geneeskunde is een geneesmethode, die ervoor zorgt dat het lichaam wordt voorzien van de juiste concentraties biologische stoffen, zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen en enzymen. Deze stoffen worden over het algemeen in hoge doseringen gegeven. Dit wil overigens niet zeggen dat een overmaat aan vitaminen en mineralen goed is voor het lichaam. Het gaat erom dat de suppletie in de juiste verhouding gegeven wordt, in overeenstemming met de aandoening van de cliënt. Zowel het belang van orthomoleculaire voeding als orthomoleculaire geneeskunde komen in deze cursus aan de orde, omdat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
In de loop van de jaren werd ontdekt dat een slecht voedingspatroon, waarbij vaak veel geraffineerde voedingsmiddelen en suiker werd gegeten, kon leiden tot lichamelijke en psychische aandoeningen. Het werd duidelijk dat voeding een belangrijk deel van de gezondheid vormt. De laatste tijd neemt de wetenschappelijke onderbouwing van orthomoleculaire therapieën steeds meer toe en is er ook vanuit de reguliere geneeskunde steeds vaker serieuze belangstelling voor orthomoleculaire therapieën. Voorbeelden zijn het geven van hoge doseringen vitamine E bij hart- en vaatziekten en de toepassing van glucosamine bij gewrichtsklachten.
De orthomoleculaire voedingsleer maakt gebruik van de kennis uit de biochemie. Deze wetenschap heeft de grote geheimen van de celstofwisseling ontrafeld en daarmee het ontstaan van veel aandoeningen prijsgegeven. De voedingsstoffen worden in de orthomoleculaire voedingsleer onderverdeeld in zes categorieën. Dit zijn water, de macronutriënten eiwit, koolhydraten en vetten en de micronutriënten vitaminen en mineralen, waarop in deze cursus diepgaand wordt ingegaan.
Ook worden een groot aantal ziekten beschreven en hoe deze door middel van gezonde voeding, en indien nodig aangevuld met supplementen, kunnen worden behandeld.
DEZE ONDERWERPEN KOMEN AAN BOD
Orthomoleculaire principes, het belang van preventie, voedselcombinaties, het spijsverteringsproces, de orgaanklok, ontgifting, het immuunsysteem, eiwitten, koolhydraten, vetzuurstofwisseling, de werking en toepassing van vitaminen en mineralen, voedingsallergieën en intoleranties, de behandeling van aandoeningen zoals candida, parasitaire infecties, maag-darmklachten, immuunstoornissen, astma, verkoudheid en griep, herpes, metabool syndroom, ADHD, hart- en vaataandoeningen, prostaatproblemen, slaapstoornissen, gewrichtsproblemen, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, welvaartsziekten, diabetes 2 en overgewicht, klachten bij senioren en nog vele andere aandoeningen.
Wil je meer informatie of een studieadvies?
Deze cursus vormt een onderdeel van de opleiding tot:
SORAG-Orthomoleculair Voeding specialist
Deze cursus is ook opgenomen in het Cursusvoordeelpakket:
Orthomoleculaire Voeding en Gewichtscoaching
Voedingskunde - Orthomoleculaire Voeding
Andere op Voeding en Lichaamsgewicht toegespitste opleidingen zijn:
Gewichtscoaching
Voedingsleer Hbo
Inhoudsopgave
In de cursus Orthomoleculaire Voeding worden de volgende onderwerpen behandeld:
Les 1
Orthomoleculaire principes van gezonde basisvoeding
Orthomoleculaire voedingsleer en orthomoleculaire geneeskunde
Vitaminen
Mineralen
Aminozuren
Noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam
De tien richtlijnen van de orthomoleculaire voedingsleer
Voeding dient voldoende brandstoffen te bevatten
Voeding dient de goede koolhydraten te bevatten
Voeding dient de juiste vetzuurbalans te bevatten
Voeding dient voldoende goede bouwstoffen (eiwitten en vetten) te bevatten
Voeding dient macronutriënten in de goede verhouding te bevatten
Voeding dient voldoende micronutriënten te bevatten
Voedsel dient de juiste verhouding van micronutriënten en macronutriënten te bevatten
Voeding dient geen anorganische toevoegingen te bevatten
Voeding dient zo veel mogelijk onbewerkt te zijn
Voeding dient een basisch overschot op te leveren
Afwijkende richtlijnen
Verschil tussen voedingssupplementen en medicijnen
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en optimale dagelijkse hoeveelheid
Voedselconsumptiepeiling 1998
Voedselconsumptiepeiling 2003
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ADH
Optimale dagelijkse hoeveelheid
Geboorteafwijkingen
Borstvoeding en menopauze
Kinderleeftijd
Ouderen
De voedselpiramide als hulp bij een verstandige voedselkeuze
Voedselcombinaties
Dominante voedingsstof
Spijsvertering en voedselcombinaties
Het effect van verkeerde combinaties
Richtlijnen voor het combineren van voeding
Individuele gevoeligheid
Evenwichtige en goed verteerbare maaltijden
Voeding en voedingssupplementen in relatie tot onze constitutie
De constitutie
Het volgen van de eigen constitutie
Voedingsrichtlijnen voor vata
Voedingsrichtlijnen voor pitta
Voedingsrichtlijnen voor kapha
Puntentelling
Type A - vata
Type B – pitta
Type C - kapha
Algemene voedingsrichtlijnen voor een vata-constitutie
Algemene voedingsrichtlijnen voor een pitta-constitutie
Algemene voedingsrichtlijnen voor een kapha-constitutie
Les 2
Het spijsverteringsproces van mond tot anus
Enzymen
Namen van enzymen
Spijsvertering begint in de mond
Slokdarm en maag
Twaalfvingerige darm en dunne darm
De dikke darm
Obstipatie
Endeldarm
Ontlasting in soorten
De darmflora
Nuttige en schadelijke bacteriën
Het belang van een goede darmflora
Darmbacteriën bij jonge kinderen
Bacteriën kunnen niet verteerde voedselresten alsnog afbreken
Natuurlijke weerstand
Darmkrampjes en huiduitslag bij baby's
Verstoring van de darmflora
Antibiotica, probiotica en prebiotica
Herstel van de verstoring van de darmflora door probiotica
Toedieningsvorm van probiotica
Darmflorapreparaten voor verschillende leeftijdsgroepen
Probiotica in combinatie met antibiotica
Prebiotica
Voorzichtigheid geboden
Checklist voor de darmflora
Candida albicans
Symptomen van candidiasis
Levend bloed analyse
Scorelijst Candida albicans
Verklaring betekenis totaalscore
Candida-persoonlijkheid
De anti-Candida-therapie
Ontzien van het immuunsysteem
De voedingssupplementen
Parasitaire infecties
Amoeben
Giardia lamblia
Dientamoebe fragilis
Blastocystis hominis
Voedselinfecties
Orthomoleculaire voedingsadviezen
Andere darm- en spijsverteringsaandoeningen
Aften
Buikgriep
Constipatie/obstipatie
Ziekte van Crohn
Colitis ulcerosa
Prikkelbare darmsyndroom
Les 3
Het detoxificatiesysteem van ons lichaam
Uitwendige gifstoffen
Inwendige gifstoffen
Onschadelijk maken van gifstoffen
Chlorofyl
Chlorella
Ontgifting via de nieren, de huid en de slijmvliezen
Ontgifting via de lever
De lever als ontgiftingsorgaan
De eerste ontgiftingsfase
De tweede ontgiftingsfase
Herkennen van leverklachten
De orgaanklok
Reiniging en ontslakking
Het groene dieet
Sapvastenkuur
Ziekte van Pfeiffer en het post viraal syndroom
De reactie van de afweer
Ondersteuning van de leverontgifting
Stimulering interfernon-productie
Rust, regelmaat en orde
Post viraal syndroom
Scorelijst
Orthomoleculaire voedingadviezen bij detoxificatieproblemen
De heetwaterkuur
Orthomoleculaire voedingsstoffen en hun eigenschappen, die bij de ontgifting
kunnen helpen
Kruiden die helpen bij de ontgifting en leverversterking
Overige voedingsadviezen voor een verhitte, overbelaste lever
Het zuur-base-evenwicht
Zuur-base-evenwicht zeer belangrijke factor
Oorzaken van verzuring
De zuurgraad en enzymen
Klachten door verzuring
Regelmechanismen
Het meten van de zuurgraad
Ragnar Berg
Onderverdeling in twee groepen
Zuren en basen op een rij
Orthomoleculaire voedingsadviezen bij zuur-baseproblemen
Jicht
Les 4
De werking van ons immuunsysteem
Het immuunsysteem werkt vierentwintig uur per dag
De immuunbarrière
Onverwachte of onjuiste werking van het immuunsysteem
Wat zijn bacteriën en virussen?
De beschermende huid
Lymfesysteem
Thymus
Milt
Beenmerg
Witte bloedcellen
Het complementsysteem
Antistoffen
Hormonen
Actieve en passieve immuniteit
Immuunstoornissen
Allergieën
Intolerantie
Afstoting
Belastende en verzwakkende factoren
Vrije radicalen en antioxidanten
Het ontstaan van vrije radicalen
Verdediging tegen vrije radicalen
Lichaamseigen radicaalproductie
Invloed van voedingsstoffen op ons immuunsysteem
Huid en slijmvliezen: belangrijke eerste barrière
Antioxidant vitaminen
Antioxidant mineralen
Antioxidant aminozuren
Antioxidant enzymen
Overige antioxidanten
Mediterrane gezondheidswinst
Kruiden met antioxidante werking
Orthomoleculaire voedingsadviezen bij verkoudheid en griep
Verkoudheid
Adviezen bij verkoudheid
Vitamine C
Zink
Griep
Griep in soorten
Jaarlijks terugkerende griepepidemieën
Orthomoleculaire behandeling van griep
Orthomoleculaire voedingsadviezen bij overige immuunstoornissen
Enkele auto-immuunaandoeningen
Les 5
Eiwitten en aminozuren
Opbouw en afbraak van eiwitten
24 Verschillende aminozuren
Vrije aminozuren
Juiste toepassing van vrije aminozuren
Essentiële aminozuren
Semi-essentiële aminozuren
Niet essentiële aminozuren
Volwaardige eiwitten
Eiwittabel voor voedingsmiddelen
Vertering eiwitten in maag-darmkanaal
Orthomoleculaire voedingsadviezen bij koortslip en gordelroos
Herpes simplex
Herpes zoster
Arginine als voedingsbodem
Kattenklauw
Koolhydraten
We hebben voldoende koolhydraten nodig
Koolhydraten in soorten
Onderscheid in koolhydraten
Koolhydraatbehoefte
De suikerstofwisseling
Hypoglykemie
Opslag en verbranding van glucose
Glycemische index GI
Voedingsmiddelen met een hoge Gl
Voedingsmiddelen met een lage Gl
Metabool syndroom
Hyperinsulinemie als voorloper van het metabool syndroom
Insulinerespons
Oorzaken van het metabool syndroom
Recente ontdekkingen over het metabool syndroom
Behandeling van hypoglykemie en het metabool syndroom
Orthomoleculaire voedingsadviezen bij hypoglykemie en metabool syndroom
Orthomoleculaire voedingsadviezen voor sporters
Voldoende lichaamsbeweging
Type sport vormt de maatstaf
Sport en vitamines
Sport en voeding
Het belang van water
Trainingsopbouw
Kies voor ongevaarlijke presentatiebevorderende middelen
Les 6
Vetzuren
Essentiële vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren
Twee belangrijke taken van essentiële vetzuren
Opstoren van een vetzuurtekort
Onderverdeling van vetzuren
Belemmering omzetting omega-6-vetzuren
Transvetzuren
De vorming van PGE1 en PGE2
DHA, zwangerschap en borstvoeding
Voedingsbronnen voor omegavetzuren
Gebruik van oliën en vetten
Een aantal oliën en vetten met eigenschappen
Omega-3-vetzuren
Visolie is niet hetzelfde als levertraan
Aanbevolen dagdosering EPA
Overdosering visolie of omega-3-vetzuren nauwelijks mogelijk
Visoliecapsules
Kwaliteit van de visolie
Ethylesters en triglyceriden
Misleiding door etikettering
Toepassing van visolie
Andere bronnen van omega-3-vetzuren
Omega-6-vetzuren
Atopisch eczeem
Teunisbloemolie
Atopisch eczeem bij huisdieren
De teunisbloem
Borago officinalis
Toepassing van teunisbloemolie en borageolie bij PMS
PMS in soorten
Basissuppletie bij PMS
Omega-7- en omega-9-vetzuren
ADHD/ADD en andere gedragsproblemen
Ritalin
Orthomoleculaire behandeling
Andere voedingsadviezen
ADHD/ADD en Ayurveda
Nieuwetijdskinderen
Les 7
Basissoorten vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen
Vitaminen en hun eigenschappen
Mineralen
Organische verbindingen
De meest gebruikte mineralen en hun werking
Supplementen
Wanneer neem je vitaminen en mineralen in?
Hoe herken je een goed multipreparaat?
Supplementen met vertraagde afgifte: zinvol of zinloos?
Orthorexia: een nieuwe eetstoornis?
Les 8
Hart- en vaatziekten
Hartfeiten
Harde feiten
Hart- en vaatziekten in soorten
De werking van hart en bloedvaten
De hartslag
Hartkleppen
Hart- en vaataandoeningen
Aderverkalking (arteriosclerose)
Hartinfarct
Hartritmestoornissen
Hartfalen
Pijn op de borst/hartkramp (angina pectoris)
Etalagebenen (claudicatio intermittens)
Herseninfarct of beroerte
Lage bloeddruk
De bloedsomloop
Cholesterol
Cholesterolverhoudingen
Co-enzym Q10
Antioxidatieve werking
Co-enzym Q10 na bypassoperaties
De rol van de vetten in de voeding
Een ei hoort er zeker bij!
Homocysteïne
Vitamine C bij arteriosclerose
Policosanol
Plantensterolen
Andere factoren die van invloed zijn op het cholesterolgehalte
De bloeddruk
Oorzaken van hoge bloeddruk
De invloed van natrium en kalium
Hoge bloeddruk en stress
Bloeddrukverlagende middelen
Spataderen en aambeien
Oorzaken van spataderen
Spataderen behandelen
Tips om spataderklachten te voorkomen
Aambeien
Verschillende klachten door aambeien
Verbeteren van de elasticiteit van de vaatwanden
Doorbloedingsstoornissen in de bloedvaten van handen, benen en voeten
Syndroom van Raynaud
Rusteloze benen (nachtelijke beenkrampen, restless legs, RLS)
Winterhanden en -voeten
Oefening waarnemen met het hart
Les 9
Hormonen
Ritme van de seizoenen
Oestrogeendominantie
Verhoogde hormoonproductie tijdens de zwangerschap
Oestrogeen geen specifiek hormoon
De menopauze
Progesterontekort
Oestrogeen en insuline
Problemen tijdens de menopauze
Isoflavonen
Fyto-oestrogenen
Magnesium en vitamine B6
Gammalinoleenzuur (GLA)
Dong Quai (grote engelwortel, Angelica sinensis)
Hartsgespan (Leonurus cardiaca)
Monnikspeper (Vitex agnus castus, kuisboom)
Troszilverkaars (Cimicifuga racemosa, black cohosh)
Stress
De fasen van stress
Behandelen van stress
Burn-outtest
Schildklierhormonen
Hypothyreoïdie
Auto-immunreactie
Suppletie bij hypothyreoïdie
Hyperthyreoïdie
Slaapproblemen
Benzodiazepinen
De vijf slaapfasen
Categorieën van slaapproblemen
Slaapproblemen natuurlijk aanpakken
Meditatie
Melatonine
L-tryptofaan
Neurotransmitters
Kruiden bij stress en slapeloosheid
Slaapgewoonten van de drie constitutietypen
Les 10
Het bewegingsapparaat
Het skelet
De gewrichten
De spieren en pezen
De peesscheden
De slijmbeurzen
De ziekten van het bewegingsapparaat
Slijmbeursontsteking
Artrose
Reumatische artritis
Jicht
Artrose en voedingssupplementen
Glucosamine
Dubbelblind onderzoek
Andere stoffen die je kunt adviseren bij artrose
Fibromyalgie
Fibromyalgie geen ontstekingsziekte
Tenderpoints
Tragerpoints
Orthomoleculaire behandeling van fibromyalgie
Fibromyalgie en voeding
RSI
Behandeling van RSI
Osteoporose
Bot heeft actieve stofwisseling
Risicofactoren
Osteomalacie
Calciumhomeostase
De invloed van vitamine D
Melk niet goed voor elk
Invloed van geslachthormonen en stress
De invloed van suikers en alcohol
De invloed van soja
Medicijnen tegen botontkalking
Veiligheid en valpreventie in en om het huis
Les 11
Prostaataandoeningen
Prostaatvergroting
Reguliere behandeling
Nuttige stoffen bij de preventie en behandeling van prostaatvergroting
Obesitas
Sterftekans
BMI
Gewichtstabel voor volwassenen volgens de BMI
Tailleomtrek
Lichaamsvetpercentage
Eenheden van energie
Energieverbruik
Diëten
Jojo-effect vermijden
Effectief afslanken
Ondersteunende voedingssupplementen
Andere afslankproducten
Oude gewoonten analyseren
Nog enkele tips
Coeliakie
Ziekte van Dühring
Verschijnselen van coeliakie
Vaststellen van de diagnose coeliakie
Streng glutenvrij dieet
Granen
Fruit
Groenten
Melkproducten en kaas
Vlees, vis en eieren
Dranken
Zoetigheid
Vetten en sauzen
Orthomoleculaire adviezen bij glutenintolerantie
Lactose-intolerantie
Les 12
Ouderdomsaandoeningen (1)
Levensverwachting
Organen verouderen niet even snel
Veranderende spijsvertering
Vitaminetekorten bij ouderen en hun oorzaken
Gebrek aan eetlust
Verminderde spijsvertering
Gebruik van medicijnen
Kwaliteit en eenzijdige voeding
De behoefte aan en inname van voedingsstoffen bij ouderen
Water
Energie
Vitaminen
Vitamine B6
Vitamine B12
Foliumzuur
Choline
Vitamine D
Mineralen
Koper
IJzer
Zink
Chroom
Selenium
Ouderdomsaandoeningen (2)
Ziekte van Alzheimer/ dementie
Suppletiemogelijkheden
Macula-degeneratie
Wat is macula-degeneratie?
Veroudering als oorzaak
Macula-degeneratie en voeding
Orthomoleculaire behandeling
Grijze staar
Groene staar
Life-extension en anti-aging
Preventie van ziekten en life-extension
Het belang van caloriebeperking
Resveratrol en ouderdom
Gezond lichaamsgewicht en beweging
Nieuwe rol van vitamine K
Vitamine K in levensmiddelen
Verschil tussen Vitamine K1 en K2
Omgaan met mensen met gezondheidsklachten
Voorschrijven van een voedingssupplement
Details
OMVANG
HUISWERK
STUDIEBELASTING
NIVEAU
CURSUSAANVANG
VOOROPLEIDING
STUDIEMATERIAAL
STUDIEVERKLARING
EXAMEN
ERKENNING
ACCREDITATIECODE KTNO
ECTS PUNTEN
Proefles
PROEFLES BEKIJKEN
Van de meeste cursussen kun je een proefles bekijken, zodat je vooraf beter een keuze kunt maken.
Je kunt kiezen tussen een gratis proefles die je via internet op je computer kunt downloaden of de toezending van een gedrukte les waarvoor we je wel kosten in rekening moeten brengen.
Om een proefles te kunnen lezen dient je computer het programma Acrobat Reader te bevatten. Is dat niet het geval, dan kun je dit programma binnen enkele minuten gratis downloaden.
Download Acrobat Reader
Proefles Downloaden:
Orthomoleculaire Voeding.pdf
Gedrukte proefles aanvragen
De gedrukte proefles is tevens de eerste les van de cursus waarvoor je deze proefles aanvraagt. Deze proefles zal bij het doen van een definitieve inschrijving verrekend worden.
De SORAG respecteert je privacy en verkoopt je gegevens niet aan derden. Meer informatie vind je in het privacy statement.